Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Odaberi svoju dražavu Hrvatska Hrvatska
Besplatna dostava iznad 30 €!
Rok isporuke do 3 radnih dana
Sigurno plaćanje sa 3D Secure

Kada djeca trebaju započeti s četkanjem zuba

Vaše dijete će imati mliječne zube 7 do 12 godina, nakon čega će na njihovom mjestu izrasti trajni zubi. Tijekom tog razdoblja vrlo je važno da mliječni zubi ostanu što zdraviji te da ih trajni zubi zamijene prirodno.

min read
Mar 2022
https://curaprox.hr/blog/post/Kada-djeca-trebaju-zapoceti-s-cetkanjem-zuba
min read
Mar 2022
https://curaprox.hr/blog/post/Kada-djeca-trebaju-zapoceti-s-cetkanjem-zuba

Što možete naučiti iz ovog članka?

WHAT YOU WILL LEARN IN THIS ARTICLE
  • U kojoj dobi je preporučljivo početi s četkanjem zuba? 
  • Kako stanje mliječnih zuba može utjecati na trajne zube? 
  • Kako očuvati oralno zdravlje kod djece različitih uzrasta?

Mliječni zubi

U kojoj dobi je preporučljivo početi s četkanjem zuba?

Vaše dijete će imati mliječne zube 7 do 12 godina, nakon čega će na njihovom mjestu izrasti trajni zubi. Tijekom tog razdoblja vrlo je važno da mliječni zubi ostanu što zdraviji te da ih trajni zubi zamijene prirodno. Ukoliko djetetu ispadne mliječni zub, zbog karijesa ili ozljede, trajni zub koji dolazi na njegovo mjesto mogao bi krivo izrasti. Isto tako, karijes se može prenijeti s mliječnog na trajni zub. Ako se to dogodi, u budućnosti ćete morati potražiti pomoć ortodonta.



Kod beba

s nježnim čišćenjem usne šupljine trebalo bi započeti već kod nicanja prvih zuba. Upotrijebite mekanu, vlažnu krpicu te s njom lagano istrljajte zubiće i desni ili upotrijebite Curaprox baby četkicu za zube, posebno osmišljenu za nježno čišćenje prvih zuba i masažu osjetljivih desni.

Od 2,5 do 3 godine

u ovoj dobi dijete bi trebalo pokušati samostalno oprati zube. Vaša uloga je da mu pokažete pravilnu tehniku, ali i pobrinete se da stekne redovitu naviku svakodnevnog četkanja zuba. Vrlo je bitno da mu budete podrška. Na kraju obavezno ne zaboravite još jednom i vi detaljno očetkati djetetu sve zubne plohe. S vremenom će oni i sami naučiti temeljito očistiti zube, ali u ovoj fazi života još uvijek im je potrebna i važna vaša pomoć.

Od 7 do 9 godina

u ovoj fazi života vaše dijete postaje dovoljno svjesno važnosti oralne higijene te može slijediti vlastite rutine i početi samostalno četkati zube. Međutim, još uvijek će mu trebati vaša pomoć. Nadziranje djeteta poželjno je sve do puberteta, a još je važnije da mu budete primjer i podrška. Odličan primjer dobre prakse je da cijela obitelj svaki dan, dva puta dnevno, bez iznimke četka zube.

Od 9 do 12 godina

u ovom razdoblju dijete već zna kako pravilno četkati zube, međutim često nije dovoljno motivirano. Upravo zbog toga vrlo je važno da, što je češće moguće, provjerite je li četkanje dobro odrađeno. Razgovarajte s djetetom o važnosti svakodnevnog čišćenja usne šupljine, ali i o negativnim posljedicama preskakanja ove zdrave navike. U ovim godinama djeca su dovoljno zrela te mogu razumjeti važnost dobrog i redovitog oralnog zdravlja. Razgovor je najbolja motivacija.

Mala usta i ruke

Kako odabrati četkicu za zube prilagođenu malim ustima i ruci

Kod odabira odgovarajuće dječje četkice za zube vodite računa o tome da je funkcionalna, ali i jednostavna za korištenje. Specijalne kids četkice za zube dizajnirane su posebno za malu dječju ruku i čeljust. Mala glava četkice djeci olakšava četkanje, posebno stražnjih zuba, dok su mekana, gusta i tanka vlakna iznimno nježna prema zubnoj caklini i osjetljivim desnima.

Odaberite pravu

Odaberite pastu koju će vaše dijete voljeti

Kvalitetna dječja zubna pasta trebala bi biti nježna i učinkovita, a bilo bi super da je i zabavna. Curaprox kids paste za zubeimaju različite koncentracije natrij fluorida prilagođene različitim dobnim skupinama, razne neodoljive okuse i pomno birane sastojke koji pomažu u razvoju mliječnih i trajnih zuba.

Preporučena količina natrij fluorida u dječjim pastama za zube:



1
Od prvog zuba do 2. godine
500 ppm



2
Od 2. do 6. godine
1,000(+) ppm



3
Od 6. godine
1,450 ppm

Samo dobre stvari

Što se nalazi u zubnoj pasti?

Sve Curaprox zubne paste imaju samo dobre stvari: bez NLS-a triklosana i mikroplastike. Curaprox kids zubne paste sadrže korisne sastojke koji dječjim zubima pružaju snažnu zaštitu, jačaju zubnu caklinu i podupiru prirodnu zaštitnu funkciju sline:



Prirodni enzimi

... pomažu slini u zaštiti zubne cakline



Ksilitol

... ima blagi antibakterijski učinak i pasti daje ugodan, slatkasti okus



Prirodne arome

... mirisna jagoda, sočna lubenica ili osvježavajuća menta – neka vaše dijete odabere svoj omiljeni okus.



Ključni sastojak koji jača zube i pomaže u remineralizaciji zubne cakline je fluorid. Zubna pasta bez fluorida potrebna je jedino ukoliko je preporuči doktor dentalne medicine, zbog specifičnog stanja u ustima djeteta.

ZAKLJUČAK:

Vrlo je važno da mliječni zubi budu zdravi kako bi sačuvali mjesto za trajne zube i osigurali njihov prirodan rast. Kako bi savladala pravilnu tehniku četkanja zuba, djeci je potrebna vaša pomoć i nadzor sve do razdoblja puberteta. Razgovarajte s djetetom o važnosti oralnog zdravlja, ali i o negativnim posljedicama neredovitog četkanja zuba. Birajte kvalitetne i provjerene proizvode za oralnu higijenu.

https://curaprox.hr/blog/post/Kada-djeca-trebaju-zapoceti-s-cetkanjem-zuba