Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Odaberi svoju dražavu Hrvatska Hrvatska
Besplatna dostava iznad 30 €!
Rok isporuke do 3 radnih dana
Sigurno plaćanje sa 3D Secure

Kako naučiti dijete pravilno četkati zube

Naučiti dijete kako pravilno i redovito četkati zube može biti pravi izazov jer većina ovaj svakodnevni ritual smatra dosadnim. Međutim nemojte očajavati jer uz malo truda i izdvojenog vremena to se može promijeniti, a sve će se na kraju itekako isplatiti. Donosimo savjete uz koje će vaše dijete zavoljeti četkati zube.

min read
Mar 2022
https://curaprox.hr/blog/post/kako-nauciti-dijete-pravilno-cetkati-zube
min read
Mar 2022
https://curaprox.hr/blog/post/kako-nauciti-dijete-pravilno-cetkati-zube

Što možete naučiti iz ovog članka?

  • Various ways you can motivate your child to brush
  • Key dental facts for kids
  • When it is the right time to be strict

Što napraviti?

Moje dijete odbija četkati zube.

Naučiti dijete kako pravilno i redovito četkati zube može biti pravi izazov jer većina ovaj svakodnevni ritual smatra dosadnim. Međutim nemojte očajavati jer uz malo truda i izdvojenog vremena to se može promijeniti, a sve će se na kraju itekako isplatiti. Donosimo savjete uz koje će vaše dijete zavoljeti četkati zube:

Zabavna svakodnevna rutina

Djeca bi trebala četkati zube dva puta dnevno – ujutro i prije spavanja. Ovaj ritual treba biti ugodan kako dijete ne bi pružalo kasnije otpor. Stoga stvorite ugodnu i zabavnu atmosferu u kupaonici te iskoristite djetetovu omiljenu pjesmu i igru.

Vrlo je važno da roditelj bude djetetu uzor te na svom primjeru pokaže važnost redovitog četkanja zuba. Koliko god bili zauzeti ili umorni, nikada ne preskačite četkanje zuba. Vaše dijete treba vidjeti koliko vam je stalo do te zdrave navike.

Samostalno četkanje

Djeca se vole osjećati samostalno. Primjerice, kada dijete samo odabere četkicu kojom će četkati zube, veća je vjerojatnost da će ju koristiti radije nego onu koju vi odaberete. Isto vrijedi i za pastu za zube. Pružajući svom djetetu mogućnost izbora, dajete mu i poticaj za stvaranje zdrave navike. Stoga, kod odabira proizvoda za oralnu higijenu, pitajte dijete koju boju četkice želi ili koji okus paste za zube mu je draži.

Budite primjer

Ako roditelj redovito četka zube, vjerojatnije je da će djeca slijediti njegov primjer. Za većinu odraslih, otpor u četkanju zuba rezultat je lošeg iskustava iz djetinjstva: kada su nas roditelji tjerali da peremo zube neodgovarajućim i često agresivnim proizvodima za oralnu higijenu zbog čega nam je četkanje izgledalo kao kazna. Nemojte prenositi ovakvo iskustvo na svoju djecu. Umjesto toga, napravite ugodnu i veselu atmosferu tijekom četkanja što će sigurno imati utjecaj na njihove oralne navike u odrasloj dobi.

Skoro ste gotovi

Kako si još možete olakšati?

Kada četkate zajedno, pustite djetetu najdraže pjesme i napravite zabavnu atmosferu. To će mu stvoriti osjećaj ugode i lijepe uspomene zbog kojih će zavoljeti četkanje zuba. Ljubav i pažnja su najvažniji. Sudjelujte u djetetovim rutinama četkanja i strpljivo odgovorite na sva njegova pitanja o zdravlju zuba.

Ukoliko vaše dijete odbija četkati zube, važno je da budete odlučni i dosljedni. Djeca moraju shvatiti da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Redovito četkanje zuba ne bi trebalo biti izbor već dio osnovne svakodnevne higijene.

Djeca teško shvaćaju i uviđaju dugoročne posljedice svojih postupaka zbog čega im vi kao roditelj morate približiti i objasniti važnost svakodnevnog četkanja zuba.

ZAKLJUČAK:

Za većinu odraslih, otpor u četkanju zuba rezultat je lošeg iskustva iz djetinjstva. Važno je stvoriti pozitivna iskustva tijekom četkanja kako bi djeca nastavila održavati zdrave navike kroz cijeli život. Zanemarivanje mliječnih zuba može dovesti do ozbiljnih oštećenja novih, trajnih zuba.

https://curaprox.hr/blog/post/kako-nauciti-dijete-pravilno-cetkati-zube